Genoptræning af krop og hjerne ved PCS


Denne artikel deles aktivt i disse dage på facebook.

Og det er rigtigt fint at det kommer ud til den brede befolkning at der generelt stadig florerer en meget forældet og misforstået tilgang til håndtering af hjernerystelse både blandt fagfolk og lægmænd.

For mig er det overhovedet ikke overrraskende og der er ikke noget nyt i det. Det er den viden jeg har arbejdet ud fra de sidste mange år. Jeg lavede faktisk en PDF vejledning med disse råd sidste sommer.

Det er nemlig ikke ny viden. I USA og Canada har de arbejdet ud fra disse principper længe. Men det glæder mig meget at de danske forskere nu udbreder denne viden- så er der håb for at færre mennesker får direkte vildledning.

Det er korrekt at AKUT hjernerystelse kræver hvile- men ikke nødvendigvis konstant sengeleje. Og efter 24-48 timer anbefales det at man så småt går i gang med dagligdags aktiviteter.

Jeg kan kun give Nicolai Aaen ret, og det er jo heller ikke nemt når nogle råd er direkte modsatrettede. Et råd der stadig florerer er at man skal hvile til man får det bedre. Andre siger man skal lære at overhøre symptomer og knokle igennem. Andre siger man bare skal have akupunktur eller kraniosakralterapi. Eller spise en speciel kost. Det hele er efter min overbevisning vildledning! For det er bare ikke ens for alle!

Det er klart at man kan blive virkelig rådvild og forvirret. Måske oplever man at lægen anbefaler hvile men kravet fra jobcenteret er en hurtig raskmelding. Det kan være forvirrende og stressende og  bidrage til at man bliver bange for at man skader sig selv yderligere hvis man begynder at arbejde for tidligt!

Det, der typisk sker når man lider af senfølger efter hjernerystelse er at ens livsudfoldesele begrænses. Man er langtidssygemeldt, eller der er ting man afholder sig fra at gøre fordi det forværrer symptomerne. Det sociale liv bliver begrænset fordi det trætter. Måske er du bange for at skade dig selv yderligere, måske er du bare i tvivl om hvad du må og ikke må.

Så hvad skal du gøre for at blive rask igen?

Eller komme i form til livet som jeg kalder det?

Svaret er ikke så enkelt… For her er hvad jeg har vidst i årevis og som forskerne nu HELDIGVIS understøtter!!!

Og det er super vigtigt at netop det kommer frem! For vi er ikke ens! og derfor kan vi IKKE sætte et standard træningsprogram op efter hjernerystelse! Det er heller ikke de samme symptomer klienterne har og de har heller ikke sammen tærskel eller udholdenhed.

Og det er også vigtigt at huske på at det er ikke det samme, der stresser alle. Faktisk vil det for nogen være mere stressende at være sygemeldt end at gå på arbejde, vel at mærke hvor kravene i starten er sænket en del.

Ja, det er balance der er kodeordet og gradvis udfordring af systemet. Jeg mener faktisk det er langt farligere IKKE AT LAVE NOGET OVERHOVEDET end at komme til at overanstrenge sig i en periode.

Hjernen arbejder ud fra USE IT OR LOOSE IT princippet, dvs hvis du f.eks afholder dig helt fra sociale aktiviteter vil din sociale tærskel blive væsentligt lavere.

Det handler om at forstå sine symptomer, ikke blive bange for dem, men respektere at hjernen har brug for en pause. Og gradvist udfordre sig selv mere og mere.

Desuden handler det om at få en grundig undersøgelse og individuel genoptræning af de sansesystemer der er udfordrede, eller det kognitive område eller det kropslige. Desværre er det endnu et område det halter gevaldigt på i Danmark. Alt for få fagpersoner forstår det komplekse puslespil det kan være at hjælpe en klient i balance og i form til livet efter en hjernerystelse.

Jeg har mange års erfaring med behandling og genoptræning efter både akut og langvarig hjernerystelse. Jeg er fysioterapeut og har igennem flere år taget kurser og uddannelse indenfor funktionel neurologi i Z-health systemet og deltaget i internationale konferencer om hjernerystelse. Jeg har selv døjet med senfølger efter hjernerystelse igennem 10 år og ved hvor frustrerende det er at få vildledning!

Derfor holder jeg sammen med Kenneth Petersen kurser i genoptræning efter hjernerystelse for bl.a fysioterapeuter og ergoterapeuter.

Herunder finder du min pdf vejledning lige til at printe ud. Du er velkommen til at dele den med andre, men jeg vil blive rigtig glad hvis du oplyser hvem den kommer fra.

Håndtering af akut hjernerystelse og igang igen

Kærlig hilsen
Cammilla Noomi
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *