Senfølger efter hjernerystelse

Hvis du stadig symptomer over en måned efter at du fik hjernerystelse vil jeg anbefale at du bliver undersøgt og komme igang med behandling og genoptræning. Langvarige symptomer efter hjernerystelse kaldes post commotio syndrom (PCS)  og typisk får patienter at vide at der ikke er noget at gøre.

Men du skal vide at du kan få det bedre med den rette rådgivning, behandling og træning.

At vente og se tiden an er et klassisk men meget dårligt råd! At gå rundt med symptomer, der begrænser dig i at leve dit liv, dræner dig for energi og det aftræner faktisk din hjerne og krop. Din hjerne og krop har brug for passende aktivitet. Du skal stille og roligt komme i form til det liv du ønsker at leve- fysisk og mentalt. Det kan være et komplekst puslespil og det kan kræve, at der sættes ind på flere områder.

Jo hurtigere du kommer i gang, jo bedre prognose. Det kan være nødvendigt at starte træning og daglige aktiviteter meget blidt, og evt starte med blid manuel behandling .

Jo længere tid du har haft problemet- jo længere tid tager genoptræningen typisk- så forvent ikke et quick fix og forvent ikke at forløbet er en lineær kurve af fremgang! Der kan være mange faktorer der spiller ind på din genoptræningsproces.

Jeg har en helhedsorienteret tilgang til de individuelle udfordringer, hvor jeg inddrager min viden og erfaring som fysioterapeut, kraniosakralterapeut, coach, stresscoach og Z-healthræner og hjernerystelsesramt. Det er også denne tilgang jeg underviser andre fagpersoner i.

Jeg har en bred palette af værktøjer som jeg byder ind med og som adresserer både det fysiske, det mentale/psykologiske og det neurologiske plan. Det handler nemlig ikke kun om hjernerystelsen, det handler om hele dit liv.

Uanset om du vælger et online program eller et personligt forløb hos mig skal du vide at hvis du vælger at arbejde med mig er det ikke et quick fix.  Du skal være parat til at arbejde med dig selv  både fysisk og mentalt/psykisk. Jeg støtter dig og møder dig, der hvor du er, men du skal selv gå vejen.

PCS og langvarig stress påvirker hele kroppen

PCS hænger ofte tæt sammen med stress og mange af symptomerne minder meget om hinanden eller overlapper direkte. F.eks er svimmelhed og hovedpine typiske symptomer ved begge tilstande.

At leve med PCS kan føre til en stress tilstand, f.eks pga uafklaret job situation, økonomiske udfordringer, parforholdsproblemer, frustationer over din livssituation.

Stress kan forværre PCS symptomer og det er vigtigt at få hjælp til at lære at håndtere stress, så den ikke styrer dit liv. Her arbejder jeg med forskellige  kropslige tilgange, vejrtrækningsteknikker og meditation samt kogntive tilgange fra min stresscoach uddannelse.

Min tilgang er “Calm shit down – build things up” Derfor anbefale jeg oftest at vi starter  forløbet med nogle behandlinger, hvor vi arbejde med at balancere det autonome nervesystem.

Her bruger jeg BodySenseMassage som er en behandlingsform jeg  har udviklet på baggrund af  mine mange år som fysioterapeut hvor jeg har arbejdet med mange forskellige teknikker, der bl.a påvirker vagus nerven. Her kombineres bl.a blid massage, nervepunktsstimulering, fasciemassage og kraniosakral terapi.

Min erfaring er at en stresset hjerne ikke profiterer af en masse nye input iform af øvelser og kognitiv terapi. Den har brug for at komme i balance før den er klar til nye input og udfordringer.

Blid manuel terapi og små doser vejledning er det, jeg har erfaring for virker bedst.

Behandling og genoptræning

Uanset hvor længe, det er siden du kom til skade, så er der håb! Hjernen er plastisk og kan  forandres via behandling og træning. Din krop og hjerne skal i form igen og du skal have tillid til, at hjernen kan holde til det.

Der er rigtigt mange områder, man kan sætte ind på, som giver hjernen bedre betingelser. Det optimale er at finde en behandler, der kan behandle, vejlede og træne dig. Blid manuel behandling som kranio sakral terapi kan lindre symptomer som f.eks spændingshovedpine og svimmelhed fordi det beroliger nervesystemet via blide sanseinput. Det kan give velvære, afstressning og smertelindring hvilket  kan give overskud til træning. Passive behandlingsmetoder kan dog ikke stå alene, hvis du ønsker forandring.Vejledning i søvnoptimering, smertehåndtering, kost, konditionstræning og vejrtrækning er ofte oversete faktorer i genoptræning efter hjernerystelse.

Der er brug for flere fagpersoner der kan vejlede, behandle og genoptræne klienter med senfølger efter hjernerystelse.
I samarbejde med synskonsulent og fysioterapeut Kenneth Petersen holder jeg kursus for alle fagpersoner der er interesseret i at blive klogere på håndtering og genoptræning af senfølger efter hjernerystelse.

På kurset lærer du om  hjernerystelse gennem en forståelse af hjerne og nervesystem og sanser. Vi blander teori, undren, nysgerrighed, leg, bevægelse og serverer det hele med en god bid humor.

Du lærer vejledning, undersøgelse og progredieret genoptræning
Vi har præsenterer en helhedsorienteret tilgang og vi påstår ikke at vi har “knækket koden” eller lavet det ufejlbarlige koncept.
Målgruppe: fysioterapeuter, ergoterapeuter, sygeplejersker, læger, kiropraktorer, psykomotorikere, personlige trænere.

Online produkter

Mine online kurser give dig viden og hjælp og inspiration hjemme i din stue.

Online kurser kan give dig viden og indsigter og forståelse for din egen situation og kan  hjælpe et langt stykke hen ad vejen hvis dine problemer ikke er så massive. Online kurser er en billig og nem måde at få råd og vejledning og træningsøvelser hjemme hos dig selv men det kræver at du laver øvelserne!

Du skal vide at online kurser kan ikke erstatte proffesionel hjælp fra læge eller f.eks fysioterapeut. Online produkter kan ikke sammenlignes med individuel træning eller behandling, da det ikke er målrettet specifikt til dig, men lavet til en samlet målgruppe.

Online kurser kræver at du har adgang til en computer og gerne facebook, da der er sparringsgrupper på facebook.

Onlinetræning kan med fordel kombineres med individuel vejledning online

Læs mere på bloggen

Ønsker du at læse mere om hjernerystelse og hvordan det påvirker hjernen, så følg med på bloggen eller på mit nyhedsbrev.

6 gode grunde til at starte et forløb hos mig

Du skal vælge et forløb hos mig hvis min helhedsorienterede tilgang tiltaler dig og du ønsker at være en AKTIV deltager i din egen heling!

Det er ikke et quick fix og det handler faktisk ikke om at du skal “fixes”. Et forløb hos mig er en invitation til udvikling for livet. De elementer vi arbejder med i forløbet handler ikke kun om din aktuelle situation, men også om dine tidligere erfaringer med at tackle udfordringer og at give dig et godt fundament til at tackle fremtidige udfordringer.

Jeg kan støtte dig i en personlig udvikling, der inddrager krop, sind og sanser og hjælper dig til at stå stærkt i dig selv.

  1. Unikt forløb hvor hele dig er i centrum: Jeg ser dig som et helt menneske der er  unik! Forløbet tilpasses altid dit liv.Der er ikke 2 forløb der er ens hos mig. Jeg har ikke et koncept som passer til alle. Alt efter din situation vil det se forskelligt ud. Husk at jo længere tid du har haft problemet- jo længere tid tager genoptræningen typisk.
  2. Tid, ro og fokus på dig.Jeg har god tid til dig. Jeg har ikke flere klienter i klinikken af gangen. Jeg har kun få klienter om dagen og jeg tager aldrig telefonen mens jeg arbejder.
  3. Du lærer hjælp til selvhjælp. Du vil få træning og strategier der kan hjælpe dig i din hverdag. Din krop rummer alle dine svar, du lærer at lytte og navigere balanceret efter dens signaler.
  4. Forståelse for din situation: Du møder en kompetent behandler, der har empati og indføling med dig og som har både faglig og personlig erfaring med hjernerystelse, stress og depression. Jeg har selv været nede i det mørke og kender følelsen af at balancere på en knivsæg.
  5. Min faglighed:Jeg har faglig special viden om håndtering af  problemer der relaterer sig til hjernen: hjernerystelse, whiplash og stress, traumer og  ADHD og har derfor stor erfaring med præcis dette.  Jeg er fysioterapeut, stresscoach og neurologisk træner og alt dette kombinerer jeg med mine mere feminine sider: min empati, min intuition og min healing.