Akut hjernerystelse

Har du været ude for et uheld hvor du har fået piskesmæld eller hjernerystelse?

De to diagnoser kan være meget svære at differentierer imellem og  behandlingen og genoptræning kan minde om hinanden og alt efter uheldet kan man have en kombination.

De fleste mennesker kommer sig heldigvis hurtigt efter en hjernerystelse, hvor generne efter piskesmæld ofte hænger ved i længere tid. Symptomerne minder meget om hinanden og det er vanskeligt at diagnosticere, da der oftest ikke vil være noget at se hverken på røntgen eller scanning.

Det er vigtigt at du så hurtigt som muligt får kompetent vejledning, behandling og genoptræning, da det kan være afgørende for, hvor hurtigt du kommer dig og om du slipper med få eller ingen mén.

Er du atlet eller sportsudøver er det ekstremt vigtigt at du bliver testet godt og grundigt igennem før du sendes ud på sportspladsen igen. Du kan godt føle dig klar og symptomfri, men du skal bl.a have testet din udholdenhed, din reaktionsevne og dit syn før du “lukkes ud” på banen.

Du finder mine behandlinger, priser og tilskudsmuligheder her

Husk desuden at melde skaden til dit forsikringsselskab og vær opmærksom på hvilke behandlinger de vil betale.

Vigtig information om hjernerystelse

Nyeste forskning viser at de første 48 timer efter uheldet er kritiske og det er derfor vigtigt, at du får den rette vejledning tidligt i forløbet. Læs mere under Info om hjernerystelse

Mange tror fejlagtigt at de “skal se tiden an” og holde sig totalt i ro og mørke indtil symptomerne går over- men det er en forældet tilgang!

Nyeste forskning fra USA påpeger, at vi ved langvarig inaktivitet “aftræner” hjernen og kroppen og derved på sigt faktisk forværrer tilstanden.

Gør det, du kan!

Det anbefales derfor, at du laver det du kan, uden dine symptomer forværres markant og stille og roligt gør mere og mere. Anbefalingen lyder på ro og sygemelding i 3-4 dage, men de fleste har brug for minimum 7-14 dage før de føler sig helt klar til at arbejde igen.

At tage den med ro betyder ikke at du skal ligge i sengen. Du skal lave de aktiviteter du kan derhjemme uden symptomforværring. Hvilepauser i løbet af dagen er gode, men undgå at ligge i sengen hele dagen. Når du kan klare din hverdag uden symptomforværring kan du starte på arbejde/studie på deltid og gradvist gå op i tid.

Denne tilbagevendingsproces lyder simpel, men for mange er den virkelig svær at navigere i. Det kan der være mange årsager til. En væsentlig årsag er dårlige råd og skræmmekampagner- for hvor meget må man med en hjernerystelse? Og kan man skade sig selv yderligere? Og hvor meget må man sove?

Lyt til saglig vejledning

Mit råd er at undgå at lytte til andres historier om hjernerystelse, undgå at læse avis eller ugeblads artikler om hjernerystelse da de ofte tegner et meget dystert billede. Undgå at søge råd hos venner eller i  facebookgrupper. Hver eneste hjernerystelse er unik og langt de fleste kommer sig hurtigt. Desværre hører vi mest om dem, der har langvarige symptomer.

Der findes en bog en, der hedder “Hjernerystelse, kom godt igennem” af Loa Opstrup og Troels W.Kjær. Den vil jeg anbefale dig at lytte til som lydbog, selv læse eller få en til at læse den for dig. Den er meget saglig og den rådgiver på samme måde som jeg selv gør.

Min personlige erfaring

Jeg har selv kæmpet med senfølger efter en hjernerystelse som udviklede sig til stress og depression.

Jeg oplevede at jeg “shoppede” rundt efter det, der kunne “redde” mig- men det blev aldrig til et samlet forløb! Ofte blev jeg forvirret og frustreret af modsatrettede råd fra diverse behandlere! Det er det, jeg gerne vil spare dig for.

Du kan læse min historie her.

I nogle tilfælde anbefaler jeg viderehenvisning til psykolog, osteopat eller neurooptometrist, naturopat eller lignende hvis jeg finder, at det er det, der tjener dig bedst.

Hvornår skal du have hjælp?

Hvis dine symptomer efter hjernerystelse ikke er væsentligt aftaget efter 3-4 dage bør du kontakte din læge. Du er også velkommen til at kontakte mig og aftale tid til undersøgelse.

2-4 uger efter din hjernerystelse skulle du gerne være stort set symptomfri- eller i hvertfald have mærket en væsentlig forbedring i symptomerne. Hvis du ikke er det, anbefaler jeg på det kraftigste, at du får hjælp i form af undersøgelse, behandling og opstart af genoptræning.

Du skal ikke bare vente og se tiden an. Hvis du stadig har symptomer 1 måned efter uheldet, så har du det der kaldes PCS. Det står egentlig for Post commotielt Syndrom- men det lyder så fatalt med syndromer…Syndrom er egentlig bare en betegnelse for flere symptomer. I udlandet er man begyndt at kalde det for Persistent concussion symptoms, altså symptomer efter hjernerystelse der hænger ved.

Det giver meget mere håb!

Hver hjernerystelse er unik- og det er ikke altid slagets kraft, der afgør kompleksiteten i dine symptomer. Hver genoptræningsforløb er ligeledes individuelt.

Hvad er det, jeg tilbyder?

Det, der adskiller mig fra andre behandlere, er den unikke kombination af mine kompetencer i et forløb!

Jeg tilbyder en  helhedsorienteret tilgang som består af manuel behandling (symptomlindring),  målrettet træning for krop og hjerne, samt coaching og mestringsstrategier. Det vil sige, at det, du normalt skal have fra flere forskellige behandlere, har jeg samlet.

I et individuelt forløb kan vi stille skarpt på netop DINE udfordringer.

Jeg er din guide på rejsen. Din tovholder. Din mentor. Jeg kan vejlede i forhold til, hvordan du kommer tilbage til job, skole eller sport, eller hvordan du skifter karriere, hvis det er det mest hensigtsmæssige.

Der er ikke to forløb, der er ens. Det handler meget om, hvad du har med i “bagagen”, og hvad du skal tilbage til. Der er stor forskel på, om du skal tilbage til et skrivebordsjob eller en håndboldkarriere.

Du kan læse om min personlige og faglige baggrund HER.

Undersøgelse og genoptræning

Har du fået hjernerystelse? Og er du i tvivl om, hvad du må og ikke må?

Jeg kan allerede få dage efter en hjernerystelse undersøge og vejlede dig og iværksætte behandling og træning af din hjerne

Det er vigtigt at komme i gang efter en hjernerystelse – men det er ikke lige meget, hvordan man gør det. Det kræver viden om- og forståelse for hjerne og nervesystem.

Nyeste forskning viser, at grundig udredning, korrekt vejledning, mestringsstrategier og individuelt tilpasset træning med progression giver en god prognose.

Giv din hjerne de optimale betingelse for hurtig heling.

Behandling af symptomer

Jeg tilbyder forskellige manuelle afspændende behandlinger som kan være en del af dit forløb.

Passive behandlingsmetoder er primært er symptomlindrende og er derfor ofte ikke hjælp nok i sig selv. Men de kan være en del af et samlet forløb og de fleste opleve at massage eller kranio sakral terapi kan virke symptomlindrende simpelthen fordi det beroliger nervesystemet.

Jeg anbefaler ikke at man er i gang hos flere forskellige behandlere og terapeuter på en gang. Problemet kan være at man får modsatrettede råd eller opleve at blive “overbehandlet”. Eller man oplever at den passive behandling kun giver kortvarig lindring fordi nervesystemet ikke lærer noget.

Online produkter til hjernerystelse

Har du  ikke mulighed for at komme til mig? Så kan mine online kurser give dig viden og hjælp hjemme i din stue.

Online kurser kan ikke erstatte proffesionel hjælp fra læge eller f.eks fysioterapeut. Online produkter kan heller ikke sammenlignes med individuel træning eller behandling.  Du vil altid opnå de bedste og de hurtigste resultater ved et individuelt træningsforløb.

Men er det ikke en mulighed for dig, er online kurser en mulighed, der kan sammenlignes lidt med en selvhjælpsbog. Selvhjælpsbøger kan være rigtig god inspiration og de kan også hjælpe et langt stykke hen ad vejen hvis dine problemer ikke er så massive.

Er du i tvivl?

Du er  velkommen til sende mig en besked eller ringe til mig, hvis du har kortere spørgsmål vedrørende behandling. Jeg er svær at træffe, da jeg ikke har sekretær, og jeg ikke svarer, når jeg behandler.

Undlad venligst at skrive lange mails med beskrivelse af din personlige situation dels pga GDPR regler og dels, da jeg ikke har tid til at svare personligt.

Hvis du ønsker svar på om jeg kan hjælpe bedes du booke en 30 min afklarende samtale om netop din situation!

Få svar på dine spørgsmål og få konkrete brugbare råd.

Find ud af, om er mig, der skal hjælpe dig videre.

Ved denne forsamtale er der ikke undersøgelse eller behandling.

Samtalen foregår som videokonsultation på GDPR sikker platform eller ved at møde op i klinikken. Husk at skrive i notefeltet om du ønsker video eller om du kommer i klinikken.

Du booker på de “grå” datoer, så kommer tiderne frem til højre, og du kan booke den tid, der passer dig bedst.