Vejledning ved akut hjernerystelse

Har du været ude for et uheld hvor du har fået piskesmæld eller hjernerystelse?

Eller måske en  kombination af de to traumer.

De fleste mennesker kommer sig heldigvis hurtigt efter en hjernerystelse, men gener som træthed og hovedpine kan hænge ved i længere tid.

Symptomer fra hjernerystelse og piskesmæld minder meget om hinanden og det er vanskeligt at diagnosticere, da der oftest ikke vil være noget at se hverken på røntgen eller scanning, hverken ved hjernerystelse eller piskesmæld.

Det er vigtigt at du så hurtigt som muligt får kompetent vejledning, og du kommer i gang med behandling og genoptræning, da det kan have betydning for, hvor hurtigt du kommer dig og om du slipper med få eller ingen mén. Behandlingen og genoptræning kan minde om hinanden ved hjernerystelse og piskesmæld.

Husk desuden altid at melde skaden til dit forsikringsselskab og vær opmærksom på hvilke behandlinger de vil betale.

Er du atlet eller sportsudøver er det ekstremt vigtigt at du bliver testet godt og grundigt igennem før du sendes ud på sportspladsen igen. Du kan godt føle dig klar og symptomfri, men du skal bl.a have testet din udholdenhed, din reaktionsevne og dit syn før du “lukkes ud” på banen.

Vigtig information om hjernerystelse

Nyeste forskning viser at de første 48 timer efter uheldet er kritiske og det er derfor vigtigt, at du får den rette vejledning tidligt i forløbet.

Læs mere under Info om hjernerystelse

Mange tror fejlagtigt at de “skal se tiden an” og holde sig totalt i ro og mørke indtil symptomerne går over- men det er en forældet tilgang!

Nyeste forskning fra USA påpeger, at vi ved langvarig inaktivitet aftræner hjernen og kroppen og derved på sigt faktisk forværrer tilstanden.

Gør det, du kan!

Anbefalingen lyder på ro og sygemelding i 3-4 dage, men de fleste har brug for minimum 7-14 dage før de føler sig helt klar til at arbejde igen.

At tage den med ro betyder ikke at du skal ligge i sengen! Det anbefales, at du laver de daglige gøremål du kan, uden at dine symptomer forværres markant og stille og roligt øger dit aktivitetsniveau.

Det er IKKE farligt at opleve lidt øget hovedpine eller træthed ved aktiviteter. Oplever du det, kan du tage en pause hvor du sætter eller lægger dig og trækker vejret roligt.

Hvilepauser i løbet af dagen er gode, men undgå at ligge i sengen hele dagen.

Når du kan klare din hverdag uden symptomforværring kan du starte på arbejde/studie på deltid og gradvist gå op i tid.

Denne tilbagevendingsproces lyder simpel, men for mange er den virkelig svær at navigere i. Det kan der være mange årsager til. En væsentlig årsag er dårlige råd og skræmmekampagner- for hvor meget må man med en hjernerystelse?

Og kan man skade sig selv yderligere?

Og hvor meget må man sove?

Lyt til saglig rådgivning- undgå skræmmehistorier!

Sandheden er at ingen præcis ved det! Det er meget individuelt, hvor meget den enkelte kan klare.

MEN DET ER VIGTIGT AT FORSTÅ AT HJERNEN HAR BRUG FOR BÅDE RO OG AKTIVITET! Din hjerne skal stille og roligt restituere i ca 7-14 dage og derefter stille og roligt i form igen. Og når vi skal i form kan det ikke undgåes at vi bliver forpustede, og det er ikke farligt.

Mit råd er at undgå at lytte til andres historier om hjernerystelse, undgå at læse avis eller ugeblads artikler om hjernerystelse da de ofte tegner et meget dystert billede. Undgå at søge råd hos venner eller i  facebookgrupper. Hver eneste hjernerystelse er unik og langt de fleste kommer sig hurtigt. Desværre hører vi mest om dem, der har langvarige symptomer.

Der findes en bog en, der hedder “Hjernerystelse, kom godt igennem” af Loa Opstrup og Troels W.Kjær. Den vil jeg anbefale dig at lytte til som lydbog, selv læse eller få en til at læse den for dig. Den er meget saglig og den rådgiver på samme måde som jeg selv gør.

Min personlige erfaring

Jeg har selv kæmpet med senfølger efter en hjernerystelse som udviklede sig til stress og depression.

Jeg oplevede at jeg “shoppede” rundt efter det, der kunne “redde” mig- men det blev aldrig til et samlet forløb! Ofte blev jeg forvirret og frustreret af modsatrettede råd fra diverse behandlere! Det der “vendte bøtten” for mig var,  at jeg lærte at forstå min hjerne og nervesystem og begyndte at arbejde med det istedet for imod det.

Siden 2015 har jeg vejledt og behandlet rigtigt mange med senfølger efter hjernerystelse. Det jeg har oplevet har gjort den største forskel for dem er undervisningen om hjernerystelse og hjerne og nervesystem.

Jeg behandler ikke hjernerystelse mere i min klinik men har samlet rigtig meget af min klient undervisning samt øvelser i onlineforløbet Balancen i livet

Hvornår skal du have hjælp?

Hvis dine symptomer efter hjernerystelse ikke er væsentligt aftaget efter 3-4 dage bør du kontakte din læge.

2-4 uger efter din hjernerystelse skulle du gerne være stort set symptomfri- eller i hvertfald have mærket en væsentlig forbedring i symptomerne. Hvis du ikke er det, anbefaler jeg på det kraftigste, at du får hjælp i form af undersøgelse, behandling og opstart af genoptræning.

Du skal ikke bare vente og se tiden an. Hvis du stadig har symptomer 1 måned efter uheldet, så har du det der kaldes PCS. Det står egentlig for Post commotielt Syndrom- men det lyder så fatalt med syndromer…Syndrom er egentlig bare en betegnelse for flere symptomer. I udlandet er man begyndt at kalde det for Persistent concussion symptoms, altså symptomer efter hjernerystelse der hænger ved.

Det giver meget mere håb!

Hver hjernerystelse er unik- og det er ikke altid slagets kraft, der afgør kompleksiteten i dine symptomer.Hver genoptræningsforløb er ligeledes individuelt.

Hvad kan jeg tilbyde?

Der er ikke to hjernerystelsesforløb, der er ens. Det handler meget om, hvad du har med i “bagagen”, og hvad du skal tilbage til.

Der kan være mange frustrationer og meget utryghed og jeg vil anbefale dig at finde en behandler der har kompetencer til at behandle hjernerystelse. Se mine Samarbejdspartnere

Jeg tilbyder nu kun online kurser og sanseterapeutisk massage.

Jeg besvarer ikke henvendelser vedrørende ønsker om råd, vejledning eller genoprtræning, hverken på mail eller telefon.

Læs mine råd på siden og tilmeld dig mit gratis online forløb

Afspændende behandling

Jeg tilbyder forskellige manuelle afspændende behandlinger som kan være symptomlindrende men som ofte ikke hjælp nok i sig selv.  De fleste oplever at blidmassage eller kranio sakral terapi kan virke symptomlindrende simpelthen fordi det beroliger nervesystemet.

Men jeg vil understrege at der oftest også er behov for genoptræning, hvilket jeg ikke længere kan tilbyde  i klinikken

Online produkter

Mine online kurser en en god mulighed for dig der ønsker råd og vejledning og træning, men har begrænset økonomi.  Fordelen er at du får meget info og træning for pengene og du kan tage det i dit eget tempo og gentage det så ofte du vil.

Online produkter kan dog ikke sammenlignes med individuel træning eller behandling.  Du vil altid opnå de bedste og de hurtigste resultater ved et individuelt træningsforløb og online kurser skal ikke erstatte proffesionel hjælp fra læge eller f.eks fysioterapeut.