Behandling af senfølger af hjernerystelse

Hvis du døjer med langvarige symptomer efter hjernerystelse også kaldet post commotio syndrom (PCS) skal du vide at du kan få det bedre med den rette rådgivning, behandling og træning.

Har du stadig symptomer over en måned efter at du fik hjernerystelse skal du blive undersøgt og komme igang med genoptræning. At vente og se tiden an er et dårligt råd! At gå rundt med symptomer, der begrænser dig i at leve dit liv aftræner faktisk din hjerne og krop.

Jo hurtigere du kommer i gang jo bedre prognose. Jo længere tid du har haft problemet- jo længere tid tager genoptræningen typisk.

Du skal stille komme i form til det liv du ønsker at leve- fysisk og mentalt.

Det kan være et meget komplekst puslespil og det kan kræve der sættes ind på flere områder.

Du skal stille komme i form til det liv du ønsker at leve- fysisk og mentalt. Det kan jeg hjælpe dig med da jeg er fysioterapeut, coach og Z-healthræner- en unik kombination som gør at jeg kan arbejde med dig på det fysiske plan, det mentale og det neurologiske.

Men det forudsætter naturligvis at du er parat til at arbejde både fysisk og mentalt med dig selv.

Det handler nemlig ikke kun om hjernerystelsen, det handler om hele dit liv.

Det er aldrig for sent at træne hjernen

Uanset om det er en måned eller flere år siden du kom til skade så er der håb!

Heldigvis er hjernen plastisk (foranderlig) og den kan genoptrænes! Din hjerne er faktisk ret fantastisk!

Kunne du tænke dig at forstå din hjerne og få håb om, at det er muligt at leve et godt efter en hjernerystelse?
Vil du opleve målrettet og specifik træning for netop din hjerne og krop, som du kan udføre derhjemme hver dag?

Der er rigtigt mange områder man kan sætte ind på som giver hjernen bedre betingelser: Søvnoptimering, smertehåndtering, kost, kondition og vejrtrækning er det jeg kalder basis! Det er faktisk ofte overset hvor meget disse faktorer påvirker. Dernæst kan man kigge på det mere specifikke: Bevægeapparat og sansesystemet som jeg beskriver lidt om længere nede.

Genoptræning af krop og hjerne ved PCS

Det, der typisk sker når man lider af senfølger efter hjernerystelse er at ens livsudfoldesele begrænses. Du er måske sygemeldt, eller der er ting du afholder dig fra at gøre fordi det forværrer dine symptomer. Måske er dit sociale liv blevet begrænset. Måske er du bange for at skade dig selv yderligere, måske er du bare i tvivl om hvad du må og ikke må. Måske har du aldrig fået proffesionel vejledning omkring om, hvordan du håndterer dine symptomer.

Første gang vi mødes hører jeg din historie og hvor du er i dit liv lige nu. Hvad der fylder, og hvad dine symptomer er. Hvad er dine mål og ønsker på lang sigt og på kort sigt? Hvor motiveret er du for forandring?

Med udgangspunkt i din historie og dine symptomer undersøger jeg dig med funktionel neurologi.

Hvordan du bevæger dig, hvordan du trækker vejret, hvor god er din balance balance, og hvordan dit syn fungerer. Evt undersøger jeg nakke ryg eller kranie og behandler, hvis det er relevant.

Alt tilpasses til dig- jeg bruger ikke en standard undersøgelsesprotokol, der er nemlig ikke to personer der er helt ens.

Ud fra undersøgelserne vælger jeg nogle få øvelser som du skal gå i gang med derhjemme. Oftest er det kun 1-3 øvelser, som jeg forventer, at du laver flere gange i løbet af din dagligdag- så ofte som du har overskud til.

Første session varer 90 min

Ved de næste sessioner hører jeg igen om dine symptomer, tester dig igen, undersøger videre og vurderer om der skal andre eller flere øvelser på, så din træning hele tiden progredieres.

Jeg har mange års erfaring med behandling og træning efter både akut og langvarig hjernerystelse. Jeg er fysioterapeut og har igennem flere år taget kurser og uddannelse indenfor funktionel neurologi i Z-health systemet og deltaget i internationale konferencer om hjernerystelse.

Genoptræning af syn og vestibulære dysfunktioner

Der er kommet meget fokus på synstræning ved PCS. I mange tilfælde bliver synet påvirket og her er det bestemt relevant at evaluere og genoptræne synet. Men det er vigtigt at huske på at det ikke er alle, der er påvirkede på synet. Hver eneste hjernerystelse er unik og skal behandles ud fra de relevante symptomer. Derfor mener jeg, at det er en uheldig tendens, at det i nogle kredse er blevet en standard anbefaling med synstræning efter hjernerystelse

Det vestibulære system spiller ligesom synet en meget central rolle for vores hjerne og nervesystem. Det er populært sagt vores ligevægtssystem eller balance centeret. Det sidder inde i det indre øre og består af nogle buegange der har tæt samspil med lillehjernen men også med synet og den proprioceptive sans (dvs vores led, muskler og fascier).

Dette system påvirkes ofte ved hjernerystelse og det er af stor betydning at det fungerer optimalt.

Dysfunktioner i det vestibulære system kan give:

  • Nedsat balance og nedsat lyst/evne til bevægelse
  • svimmelhed
  • køresyge
  • kvalme
  • skævheder i kroppen (holdningsproblemer eller scoliose)
  • smerter
  • Angst symptomer og depression

Heldigvis kan systemet genoptrænes! Oftest er der ikke sket en skade- men blot tale om en ubalance. Denne ubalance kan også opstå uden at der er er tale om en hjernerystelse, f.eks ved længerevarende inaktivitet f.eks som følge af sygdom desuden er der forskellige medikamenter kan påvirke det vestibulære system

Det er meget ofte et overset system. Vi lærer ikke meget om det på fysioterapeutskolen og de fleste læger giver heller ikke dette system den store opmærksomhed.

Jeg kalder ofte dette system “The missing link” fordi jeg ser så mange mennesker der har gået med vestibulære udfordringer i årevis uden at få hjælp.

Hvor meget tid skal du bruge på træning hver dag?

Det tager oftest kun 2-5 minutter at lave øvelserne i hjemmeprogrammet. De skal dog laves flere gange i løbet af dagen for at opnå en forandring i hjernen. Der skal derfor i alt afsættes cirka 20 min om dagen til “hjerneøvelser” og derudover skal du lave noget fysisk bevægelse f.eks gå eller cykle.

Øvelserne kan være vejrtrækningsøvelser, synstræning, vestibulære øvelser (det indre øre), ledmobilitetsøvelser eller en kombination.

I første omgang handler det om at få dæmpet stressresponsen i kroppen, da den kan forværre en inflammationstilstand. Dernæst skal hjernen og kroppen gradvist belastes mere og mere.

Min personlige erfaring

Jeg har selv kæmpet med senfølger efter en hjernerystelse som udviklede sig til stress og depression.  Jeg oplevede at jeg “shoppede” rundt efter det, der kunne “redde” mig- men det blev aldrig til et samlet forløb! Ofte blev jeg forvirret og frustreret af modsatrettede råd fra diverse behandlere! Det er det, jeg gerne vil spare dig for.

Du kan læse min historie her.

I nogle tilfælde anbefaler jeg viderehenvisning til psykolog, osteopat eller neurooptometrist, naturopat eller lignende hvis jeg finder, at det er det, der tjener dig bedst.

PCS og langvarig stress påvirker hele kroppen

PCS hænger tæt sammen med stress og mange af symptomerne minder meget om hinanden eller overlapper direkte. F.eks er svimmelhed og hovedpine typiske symptomer ved begge tilstande.

At leve med PCS kan føre til en stress tilstand, f.eks pga uafklaret job situation, økonomiske udfordringer, parforholdsproblemer, frustationer over din livssituation. Stress kan forværre PCS symptomer og det er vigtigt at få hjælp til at lære at håndtere stress, så den ikke styrer dit liv. Her arbejder jeg med forskellige kogntive tilgange fra min stresscoach uddannelse samt vejrtrækningsteknikker og meditation.

Har du længe været stresset/overbelastet vil jeg anbefale at vi starter  forløbet med nogle behandlinger, hvor vi “nedjusterer” stressen. Behandlingen kan være en kombination af samtale og kropsterapi eller kropsterapi alene. Det kunne f.eks være Acces Bars eller Ansigtshealing;  Kranio-sakral terapi , infrarød kropsmassage eller kropsmassage med æteriske olier.

En stresset hjerne har oftest ikke brug for en masse nye input! Den har brug for at komme i balance før den er klar til en masse nye input. Min tilgang til hjernerystelse er primært en trænende tilgang men manuel behandling kan i nogle tilfælde være den første nøgle til et spændt og stresset nervesystem.

I mine mange år som fysioterapeut har jeg arbejdet med forskellige teknikker og jeg sammensætter altid en behandling så den støtter dig bedst.

En behandling varer 60 min. Der afsættes altid 75 min til behandling så du kan komme roligt til dig selv og vi evt kan aftale ny tid.

Pris: 750kr for 1 time

Ground Zero- Holdtræning der gradvist bygger dig op

Ground Zero er et særligt  hensynstagende og genopbyggende træningshold for pcs ramte (senfølger efter hjernerystelse), whiplash og stressramte.

Det kan være svært at finde et hold, der er velegnet når man er ramt af PCS eller voldsom stress. Langt de fleste hold starter på et for højt niveau, hvilket kan give dig ubehag, smerter, skade eller bare få din motivation til at falde.

Ground Zero er anderledes for det støtter og opbygger dine vigtige systemer!

Vi starter helt forfra- på trin O og træner din krop og hjerne så du kommer op på næste trin.

Ground Zero er fundamentet for din videre træning.

Det er specielt til dig der ikke har trænet længe og som har svært ved at overskue træning og finde motivationen til det.

Holdet er desuden velegnet til dig, der er stressramt eller skadet.

Nøgleordene i Ground zero er:
Bevidsthed kropsligt og mentalt
tid og ro
sanselighed og selvomsorg

Træningen foregår i roligt tempo primært liggende og siddende på gulv, men der er også stående og gående øvelser.

Træningen indeholder elementer fra blandt andet yoga, pilates, Z-Health

Der arbejdes med vejrtrækning, ledbevægelser, primitive bevægemønstre og bevægemønstre der mobiliserer bindevævet og ikke mindst lymfesystemet!
Og selvfølgelig skal vi stimulere vagus nerven- vores direkte link til det parasympatiske nervesystem.

Der er max 10 pladser på holdet så jeg kan have et øje på alle.

Du tilmelder dig for en måned af gangen, men jeg anbefaler at du deltager i minimum 12 uger. Det koster 120kr gang. Danmark giver tilskud på ca 50 kr

Send mig en besked her med dit navn og telefonnummer hvis du vil med på holdet så får du besked om hvordan du betaler.

Holdet starter op onsdag den 14/8 kl 10.00-11.15

Læs mere på bloggen

Ønsker du at læse mere om hjernerystelse og hvordan det påvirker hjernen, så følg med på bloggen eller på mit nyhedsbrev