Behandling og genoptræning
efter hjernerystelse og piskesmæld

Har du været ude for et uheld hvor du har fået piskesmæld eller hjernerystelse?

De fleste mennesker kommer sig heldigvis hurtigt efter en hjernerystelse. Piskesmæld tager som regel lidt længere tid men med den rigtige vejledning, behandling og genoptræning kan du slippe med få eller ingen mén.

Jo hurtigere du bliver undersøgt og kommer i gang med genoptræning  jo bedre!

Passive behandlingsmetoder primært er symptomlindrende. Det gælder om at komme i gang efter en hjernerystelse- men det er bestemt ikke lige meget hvordan man gør det. Det handler om langsom progression hvor der tages hensyn til nervesystemet og problemområderne i hjernen adresseres og trænes.

Hvornår skal du have hjælp?

Hvis dine symptomer efter hjernerystelse ikke er væsentligt aftaget efter 3-4 dage bør du kontakte din læge. Jeg vil anbefale at du undersøges og behandles af en, der har forstand på hjernerystelse. 2-4 uger efter din hjernerystelse skulle du gerne være stort set symptomfri. Hvis du ikke er det, anbefaler jeg på det kraftigste at du får hjælp i form af undersøgelse, behandling og opstart af genoptræning.

Du skal ikke bare vente og se tiden an. Hvis du stadig har symptomer 1 måned efter uheldet så har du det der kaldes PCS. Det står egentlig for Post commotielt Syndrom- men det lyder så fatalt med syndromer…Syndrom er egentlig bare en betegnelse for flere symptomer. I udlandet er man begyndt at kalde det for Persistent concussion symptoms, altså symptomer efter hjernerystelse der hænger ved. Det giver meget mere håb!

Hver hjernerystelse er unik- og det er ikke altid slagets kraft der afgør kompleksiteten i dine symptomer. Hver genoptræningsforløb er ligeledes individuelt.

Det er aldrig for sent at træne hjernen

Er du en af dem, der døjer med flere symptomer f.eks 3 måneder eller 3 år efter din skade så skal du tage det alvorligt og få hjælp så du kan få et bedre liv. Heldigvis er hjernen fantastisk og plastisk og den kan genoptrænes!

Vigtig information til dig med hjernerystelse

Nyeste forskning viser at de første 48 timer efter uheldet er kritiske og det er derfor vigtigt, at du får den rette vejledning tidligt i forløbet. Læs mere under Info om hjernerystelse

Mange tror fejlagtigt at de “skal se tiden an” og holde sig totalt i ro og mørke indtil symptomerne går over- men det er en forældet tilgang!

Nyeste forskning fra USA påpeger, at vi ved langvarig inaktivitet “aftræner” hjernen og kroppen og derved på sigt faktisk forværrer tilstanden.

Gør det, du kan!

Det anbefales derfor, at du laver det du kan, uden dine symptomer forværres og stille og roligt gør mere og mere. De anbefaler at tage den med ro og sygemelding i 3-4 dage. I den tid skal du lave de aktiviteter du kan hjemme uden symptomforværring. Hvilepauser i løbet af dagen er gode, men undgå at ligge i sengen hele dagen. Når du kan klare din hverdag uden symptomforværring kan du starte på arbejde/studie på deltid og gradvist gå op i tid.

Jo hurtigere du får hjælp, jo hurtigere er du tilbage til din normale hverdag og de ting du holder af at lave. Det er det jeg kan hjælpe dig med.

Jeg følger dig trygt hele vejen med undersøgelse, vejledning, relevant behandling og træning, og hjælp til hverdagsstruktur. Kort sagt er jeg tovholder på dit projekt!

Er du atlet eller sportsudøver er det ekstremt vigtigt at du bliver testet godt og grundigt igennem før du sendes ud på sportspladsen. Du kan godt føle dig klar og symptomfri, men du skal bl.a have testet din udholdenhed, din reaktionsevne og dit syn før du “lukkes ud” på banen.

Hvad er det, jeg tilbyder?

I et individuelt forløb kan vi stille skarpt på netop DINE udfordringer. Der er ikke to forløb der er ens. Det handler meget om hvad du har med i “bagagen” og hvad du skal tilbage til. Der er stor forskel på om du skal tilbage til et skrivebordsjob eller en håndboldkarriere.

Jeg er din guide på rejsen. Din tovholder. Din mentor. Jeg kan vejlede i forhold til, hvordan du kommer tilbage til job, skole eller sport eller hvordan du skifter karriere, hvis det er det mest hensigtsmæssige.

Jeg tilbyder en  helhedsorienteret tilgang som består af manuel behandling og træning for krop og hjerne, samt coaching og mestringsstrategier.

Vi kan så at sige ikke skille hovedet fra kroppen!

Jeg kan hjælpe dig, der savner et helheds orienteret forløb og som er parat til at arbejde både fysisk og mentalt med dig selv. Det, der adskiller mig fra andre behandlere er den unikke kombination af mine kompetencer i et forløb!

 • Kunne du tænke dig at forstå din hjerne bedre og blive fyldt med håb om, at det er muligt at leve et godt efter en hjernerystelse?
 • Vil du opleve målrettet og specifik træning for netop din hjerne, som du kan udføre derhjemme hver dag?

Min faglige baggrund

Jeg har 18 års erfaring som fysioterapeut og har altid interesseret mig for neurologi. På fysioterapeut studiet lærer vi desværre intet om hjernerystelse, så den viden har jeg erhvervet efterfølgende fra USA og Canada, bla. gennem funktionel neurologi (Z-health).

Jeg har gennem årene taget kurser i manuel terapi, Kranio sakral medicin/terapi, bindevævsbehandling og meget andet. Jeg er uddannet kognitiv coach og stress coach.

Min personlige erfaring

Jeg har selv kæmpet med senfølger efter en hjernerystelse som udviklede sig til stress og depression.  Jeg oplevede at jeg “shoppede” rundt efter det, der kunne “redde” mig- men det blev aldrig til et samlet forløb! Ofte blev jeg forvirret og frustreret af modsatrettede råd fra diverse behandlere! Det er det, jeg gerne vil spare dig for. Du kan læse min historie her.

I nogle tilfælde viderehenviser jeg til psykolog, osteopat eller neurooptometrist, naturopat eller lignende hvis jeg finder, at det er det, der tjener dig bedst.

Første konsultation – samtale og undersøgelse

Den første konsultation varer 90 min, der hører jeg din historie og hvor du er i dit liv lige nu.  Hvad der fylder, og hvad dine symptomer er. Hvad er dine mål og ønsker på lang sigt og på kort sigt? Hvor motiveret er du?

Vi kommer ind på emner som søvn, kost, stress. Jeg spørger ind til din dagligdag og hvis der er noget, som i mine ører lyder uhensigtsmæssigt, vil jeg fremhæve det.

Undersøgelse og genoptræning

Måske er du allerede testet af neurolog, men for at sætte ind de rigtige steder og udelukke alvorligere lidelser er jeg nødt til at lave nogle funktionelle neurologiske tests.

Jeg ser bl.a på, hvordan du bevæger dig, hvordan du trækker vejret, hvordan din balance er, og hvordan dit syn fungerer.

Vi skal finde et sted at starte din træning og allerede efter første konsultation vil du have nogle få øvelser du kan starte med i din hverdag.

Det er typisk 1-3 øvelser, som jeg forventer, at du laver flere gange i løbet af din dagligdag- så ofte som du har overskud til.

Ved næste session tester jeg dig igen og vi vurderer om der skal flere og sværere øvelser på så din træning hele tiden progredieres.

Det tager oftest kun 2-5 minutter at lave øvelserne i programmet. Øvelserne kan være vejrtrækningsøvelser, synstræning, vestibulære øvelser (det indre øre), ledmobilitetsøvelser eller en kombination.

Behandling efter hjernerystelse eller whiplash

Jeg undersøger din nakke og behandler den, hvis det er relevant. Symptomer som hovedpine og svimmelhed hænger ofte sammen med nakken. Her bruger jeg manuelle teknikker og laser. Du kan også leje en laser til hjemme behandling.

Unikt genoptræningsforløb

Træning og behandling tilpasses specielt til dig og målrettes netop dine behov og symptomer.

Jeg kan ikke give 2 klienter det samme program eller forløb. Der er mange forskellige symptomer efter hjernerystelse- nogle har alle, andre har bare et enkelt. Her listes typiske symptomer:

 • Synsudfordringer, skærm-intolerance og læseudfordringer Kræver en undersøgelse af hvordan dine øjne samarbejder og hvordan de samarbejder med det indre øre (det vestibulære system).
 • Svimmelhed og balanceudfordringer kræver en undersøgelse af lillehjernen, det vestibulære system, nakken og øjnene.
 • Ubehag eller hovedpine ved fysisk træning Skyldes oftest at  blodtilførslen til hjernen er blevet nedsat. Genoptræning af dette er gradueret pulstræning. Jeg tester dig  med en gangtest (Buffalo treadmill test) med pulsmåler på og vejleder dig så du kan få din fysiske formåen tilbage. Nedsat blodtilførsel er noget der kan give andre symptomer som massiv træthed og hovedpine.
 • Massiv træthed, hjernetræthed, fatique Et komplekst symptom der ofte skyldes en kombination af flere ting. Der skal ses derfor se på:
 • Søvnen
 • Kosten
 • Blod tilførslen til hjernen
 • Udefra kommende stress/afbrydelser
 • Gammel “ophobet” stress
 • Hvordan systemerne arbejder sammen

Det er lidt et detektiv arbejde, hvor informationer indsamles og puslespillet lægges. Jeg kombinerer træning og manuel behandling efter behov.

Jeg starter altid træningen ULTRA blidt!

For jeg VED personligt, hvor dårligt man kan få det af syns eller vestibulærtræning på for højt et niveau. Øvelserne har kun til formål, at du skal få det bedre!

Kortvarig symptomforværring

Nogle af øvelser kan godt provokere dine symptomer kortvarigt, selv ved den blideste tilgang- her er det nødvendigt at forstå, at kortvarig symptomforværring IKKE er farlig. Du kan tænke på det, som at du bliver forpustet fordi du er ude af form- det er ikke farligt, men det kan godt være ubehageligt. Det gælder om at lave øvelsen alligevel, bevare roen når ubehaget kommer og så mærke at det klinger af igen!

Elementer der indgår i din træning:

 • Vejrtrækning og afspænding er afgørende for at skabe ro og balance i nervesystemet
 • Synstræning tilpasset dine udfordringer
 • Vestibulær træning (samspillet mellem lillehjerne, det vestibulære system og øjnene- altså træning af dit balancesystem)
 • Kropsbevidsthedstræning (hjernen arbejder ud fra genkendelighed, jo bedre du kender din krop, og jo mere koordineret du bevæger dig, jo bedre har din hjerne det)
 • Gradueret pulstræning
 • Mestringsstrategier og kognitiv træning

Ved første session skal vi mødes personligt. En del af de opfølgende sessioner kan foregå på skype.

Sådan foregår et forløb typisk

Den første session med samtale og undersøgelse varer 90 min. Inden da har vi muligvis haft en gratis 20 min konsultation.

Efterfølgende sessioner kan vare 60-90 min alt efter dit ønske. Normalt vil der gå 7-30 dage mellem træningssessionerne alt efter din situation.

Langdistance forløb

Jeg modtager klienter fra hele landet. Kommer du langvejs fra vil jeg anbefale at du vælger træningsessioner af 90 min cirka en gang om måneden og evt vælger en skypesession ind imellem for at undgå for meget transport.

Du kan også med fordel vælge at lave et trænings ophold her på Fyn, så du bor i nærheden og mødes med mig et par dage i træk. Kontakt mig for info om nærliggende overnatningsmuligheder.

Laserbehandling støtter hjernens evne til at hele sig selv efter hjernerystelse

7 grunde til at vælge Noomis HjerneAkademi

 1. Helhedsbehandling hvor du er centrum: Du skal vælge et forløb hos mig hvis min helhedsorienterede tilgang tiltaler dig og du ønsker at være en AKTIV deltager i din egen heling!
 2. Akut eller langvarig skade: Jeg kan hjælpe dig videre uanset om du er kommet til skade for nyligt eller om du har lidt af senfølger i flere år. Vær opmærksom på om din forsikring vil betale for din genoptræning. Jeg arbejder udenfor sygesikringen, men de fleste forsikringselskaber betaler behandling da jeg er autoriseret fysioterapeut.
 3. Min faglighed:Jeg er fysioterapeut og har faglig special viden om håndtering af hjernerystelse og personlig erfaring med både hjernerystelse og piskesmæld. Jeg arbejder udelukkende med hjernerystelse, whiplash og stress og har derfor stor erfaring.
 4. Forståelse for din situation: Du skal vælge mig, hvis du ønsker en kompetent behandler, der har empati og indføling med dig og som har både faglig og personlig erfaring med hjernerystelse.
 5. Unikt forløb: Jeg ser dig som hel unik! Forløbet tilpasses altid dit liv.Der er ikke 2 forløb der er ens hos mig. Alt efter din situation vil det se forskelligt ud. Jo længere tid du har haft problemet- jo længere tid tager genoptræningen typisk.
 6. Tid, ro og fokus på dig.Jeg har god tid til dig. Jeg har ikke flere klienter i klinikken af gangen. Jeg har kun få klienter om dagen og jeg tager aldrig telefonen mens jeg arbejder.
 7. Du lærer at blive din egen træner:Et forløb hos mig er hjælp til selvhjælp. Der, hvor træningen for alvor rykker, er, når du træner lidt men effektivt hver dag. Derfor går der typisk 2-4 uger mellem hver session. Nogle sessioner kan endda klares over telefon/skype. Det betyder, at selvom du bor i den anden ende af landet, kan vi sagtens samarbejde.

Hvornår kan du komme i gang?

Jeg anbefaler dig at komme i gang så hurtigt som muligt i stedet for at se tiden an. Har dine symptomer varet mere end 14 dage, så kontakt mig for at få en undersøgelse og lads os finde frem til nogle få øvelser eller behandling som støtter din hjerne! Det handler om din hjerne – som styrer alt!!

Jo før du kommer igang jo bedre prognose!

Hvor lang tid tager et forløb?

Det er rigtigt svært at svære på! For det afhænger helt af dine udfordringer.

Et forløb strækker sig typisk over 1-6 mdr. alt efter graden af symptomer og hvor intensivt forløbet er.
Der, hvor træningen for alvor rykker, er, når du træner lidt men effektivt hver dag.

Det betyder, at selvom du bor i den anden ende af landet, kan vi sagtens samarbejde.

For at skabe afgørende og varige ændringer i din hjerne, skal du investere tid og tålmodighed!

Du skal dog forvente at investere både tid og penge i et forløb. Du kan ikke forvente at en enkelt eller to sessioner giver de ønskede resultater. Jeg anbefaler dig at være vedholdende i et forløb og hjælper dig med fastholde din motivation for at træne din hjerne og komme et skridt nærmere, det liv du ønsker

Når du starter på et forløb hos mig vil jeg ofte anbefale dig at holde pause med eventuelle andre behandlinger du er i gang med. Det er dels for at fastholde dit fokus og energi på forløbet og dels for at kunne følge dit udbytte af træningen.

Et individuelt forløb er målrettet og kærlig hjerneoptimering så du finder balancen igen

Booking af tider

Send mig gerne en mail eller book en afklaringssamtale hvis du gerne vil arbejde med mig.

Jeg svarer på mail så hurtigt jeg kan. Jeg tager ikke telefon når jeg arbejder, så læg en besked og jeg vil ringe tilbage.

Du kan også booke din tid online- det gør du nemt herunder.

Fysioterapi og neurologisk genoptræning efter hjernerystelse eller piskesmæld

Priser pr. 1.juni 2018

Undersøgelse og neurologisk genoptræning

1. konsultation :90 min med undersøgelse og vejledning evt behandling/træning. Journaloptag med øvelser som du kan få en kopi af

1.475 kr. 

Efterfølgende konsultationer: Undersøgelse, træning, behandling og vejledning, journaloptag

925 kr. for 60 min.

1.375 kr. for 90 min 

Manuel fysioterapi

3o min 400kr

60 min 650kr

Tilskud fra Sygeforsikringen Danmark

Tilskud efter gældende regler for fysioterapi 133 kr. ved første konsultation. 88 kr. ved de efterfølgende. Jeg indberetter til Danmark og du modtager tilskuddet- dvs du betaler fuld pris og får refusion senere. Du behøver ikke have lægehenvisning.

Forsikringselskaber

Nogle forsikringsselskaber for behandlingen. Du bedes selv undersøge om din forsikring dækker og lægge ud for behandling og efterfølgende afregne med din forsikring. Pr.1/7-2018 afregner jeg ikke længere direkte med forsikringen, grundet for lang ventetid på mit tilgodehavende.

Henvisning og den offentlige sygesikring

Der gives ikke tilskud fra den offentlige sygesikring, så du kan ikke bruge din henvisning fra lægen hos mig.

Mine behandlinger er væsentlig længere og mere omfattende end en almindelig konsultation hos praktiserende fysioterapeuter med overenskomst.

Ofte vil der ikke være behov for så mange konsultationer hos mig, da jeg har stor erfaring med målrettet træning og behandling af hjernerystelse og whiplash. Så selvom det umiddelbart ser dyrere ud, kan det faktisk vise sig at være billigere.

Øvrige behandlinger i klinikken

Hjernerystelse og stress påvirker hele kroppen.

Min tilgang til hjernerystelse er primært en trænende tilgang.  Ind i mellem er der dog behov for at supplere med manuel behandling og blid healende behandling.

I mine mange år som fysioterapeut har jeg arbejdet med forskellige teknikker og jeg sammensætter altid en behandling så den støtter dig bedst.

Hvis du er meget stresset/overbelastet er det ikke altid optimalt at gå gang med et træningsforløb. En stresset hjerne har oftest ikke brug for en masse nye input! I stedet kan den have brug for støtte til at falde til ro

Til dig vil jeg anbefale dig et forløb med nogle behandlinger, hvor vi “nedjusterer” stressen

Behandlingen kan være en kombination af samtale og kropsterapi eller kropsterapi alene. Læs mere om de behandlinger jeg tilbyder:

En behandling varer 60 min. Der afsættes altid 75 min til behandling så du kan komme roligt til dig selv og vi evt kan aftale ny tid.

Pris:

Betal pr behandling 650kr for 1 time

Køb 3 behandlinger på en gang: 1875kr

Køb 5 behandlinger på en gang: 3000kr

Begge rabatkort skal bruges indenfor 6 måneder.

OBS! Disse behandlinger udløser IKKE tilskud fra Danmark

Er du i tvivl?

Du er altid velkommen til at sende mig en mail og bede om at blive ringet op hvis du har spørgsmål. Du er også velkommen til at ringe til mig, men jeg er svær at træffe da jeg ikke har sekretær og jeg ikke svarer når jeg behandler.

Derfor giver jeg dig muligheden for at booke en gratis afklarende samtale om netop din situation!

Book en gratis samtale med mig, så du kan finde ud af, om det skal være mig, der skal hjælpe dig videre. Jeg sætter 20 min af til samtalen.

Vi tager en samtale ud fra dine symptomer. Du kan møde op i min klinik, eller vi kan tage en samtale over telefonen eller via Skype.

Det er meget vigtigt for mig, at du vælger det rigtige for dig!  Om det er mig eller en anden – bare du får den rette hjælp til at komme videre. Samtalen er derfor 100% uforpligtende!

Få afklaret dine spørgsmål ved at booke 20 min gratis samtale her.
Husk at skrive skype id i notefelt eller skrive om du har facetime hvis du ønsker opkald via skype eller facetime.

Samtalerne ligger torsdag morgen mellem kl 8.30-9.30. Jeg ringer dig op.

Du booker på de “grå” datoer, så kommer tiderne frem til højre, og du kan booke den tid, der passer dig bedst.