Genoptræning efter hjernerystelse eller whiplash

Første session

Den første session med samtale og undersøgelse varer 90 min. Det foregår i min klinik på Syd Fyn.

Jeg hører om dit forløb og spørger ind til dine symptomer i din dagligdag. Vi kommer ind på emner som søvn, kost, stress. Hvis der er noget, som i mine ører lyder uhensigtsmæssigt, vil jeg fremhæve det. Jeg spørger, hvad der er vigtigt for dig i din dagligdag og ind til hvad dit mål er.

I en funktionel neurologisk undersøgelse ser bl.a på, hvordan du bevæger dig, hvordan du trækker vejret, hvordan din balance er, og hvordan dit syn fungerer.

Hjernerystelse og whiplash hænger ofte sammen og kan være svært at skille ad da symptomerne ofte overlapper. Jeg undersøger din nakke og behandler den, hvis det er relevant. Symptomer som hovedpine og svimmelhed hænger ofte sammen med nakken. Her bruger jeg manuelle teknikker og laser.

Alt tilpasses til dig- der er ikke en standard undersøgelsesprotokol.

Ud fra undersøgelserne vælger jeg nogle få øvelser som du skal gå i gang med derhjemme. Det er typisk 1-3 øvelser, som jeg forventer, at du laver flere gange i løbet af din dagligdag- så ofte som du har overskud til.

Ved de næste sessioner hører jeg igen om dine symptomer, tester dig igen, undersøger videre og vurderer om der skal andre eller flere øvelser på, så din træning hele tiden progredieres.

Det tager oftest kun 2-5 minutter at lave øvelserne i programmet. Øvelserne kan være vejrtrækningsøvelser, synstræning, vestibulære øvelser (det indre øre), ledmobilitetsøvelser eller en kombination.

I første omgang handler det om at få dæmpet stressresponsen i kroppen, da den kan forværre en inflammationstilstand. Dernæst skal hjernen og kroppen gradvist belastes mere og mere.

Efterfølgende sessioner

Efterfølgende sessioner kan vare 60-90 min alt efter dit ønske. Normalt vil der gå 7-14 dage mellem træningssessionerne alt efter din situation. Opfølgning kan også foregå over telefon/online.

Træning og behandling tilpasses specielt til dig og målrettes netop dine behov og symptomer.

Jeg kan ikke give 2 klienter det samme program eller forløb.

Det afhænger også af hvilke symptomer du oplever.  Her listes typiske symptomer:

  • Synsudfordringer, skærm-intolerance og læseudfordringer Kræver en undersøgelse af hvordan dine øjne samarbejder og hvordan de samarbejder med det indre øre (det vestibulære system). Det behandles med manuelle teknikker samt individuelt tilpasset syn og vestibulærtræning
  • Svimmelhed og balanceudfordringer kræver en undersøgelse af lillehjernen, det vestibulære system, nakken og øjnene. Manuel behandling af nakke, genoptræning af nakke samt lillehjerne og vestibulære øvelser og evt synstræning.
  • Ubehag eller hovedpine ved fysisk træning Skyldes oftest at  blodtilførslen til hjernen er blevet nedsat. Genoptræning af dette er gradueret pulstræning. Jeg tester dig  med en gangtest (Buffalo treadmill test) med pulsmåler på og vejleder dig så du kan få din fysiske formåen tilbage. Nedsat blodtilførsel er noget der kan give andre symptomer som massiv træthed og hovedpine. Desuden vejrtrækningsøvelser.
  • Massiv træthed, hjernetræthed, fatique Et komplekst symptom der ofte skyldes en kombination af flere ting. Der skal ses derfor se på søvnen, ernæring, blod tilførslen til hjernen, vejrtrækning, udefra kommende stress/afbrydelser, gammel “ophobet” stres, og ikke mindst hvordan systemerne arbejder sammen

Det er lidt et detektiv arbejde, hvor informationer indsamles og puslespillet lægges. Jeg kombinerer træning og manuel behandling efter behov.