Z-health træning til hjernerystelse

DER ER HÅB FOR DE RYSTEDE HJERNER

Hvad er Z-Health?

Z-Health Performance er et træningssystem, der anskuer krop og nervesystem som en helhed, et kredsløb af informationer. Z-Health tager udgangspunkt i at påvirke din krop via nervesystemet og vice verca.

Z-Health er udviklet gennem mange år af kiropraktor Eric Cobb  fra Arizona USA, som blev træt af at hans patienters problemer forsvandt kortvarigt for så at vende tilbage igen og igen.

Z-Health er skabt til aktivt at forbedre din fysiske formåen, øge dit mentale overskud,  samt fjerne spænding og smerte.

Z-health er IKKE et system, der er specielt udviklet til genoptræning efter hjernerystelse, men det er meget effektivt til genoptræning efter hjernerystelse, whiplash eller piskesmæld da øvelserne kan målrettes specifikke områder i hjernen.

For mig giver Z-health så meget mening i forhold til genoptræning efter en hjernerystelse- det er hjernen der styrer alt. I mine forløb kombinerer jeg Z-health med mine øvrige kompetencer herunder manuel fysioterapi og kognitiv coaching.

Det optimale er et individuelt forløb hvor vi finder frem til netop de øvelser som giver dit nervesystem den stimuli det har brug for. Har du ikke mulighed for det kan du træne hjemme med et af mine onlineprogrammer eller deltage i en workshop.

I Z-health arbejdes med øvelser der stimulerer samtlige 12 kranienerver og øvelser der stimulerer de forskellige områder i hjernen.

Vi kan f.eks træne lillehjernen som er ansvarlig for balance og koordination af bevægelser.

Vi kan træne temporallapperne som blandt andet har at gøre med sprog.

Vi kan træne insular cortex  og amygdala som er vigtig i vores stressregulering

Vi kan træne funktioner i hjernestammen som blandt andet har at gøre med vores smerteregulering og vores “frasortering” af indtryk (det sensitive nervesystem)

Vi kan faktisk også træne vores frontallapper som har at gøre med beslutninger og er meget vigtig for at kontrollere emotioner f.eks vredesudbrud.

Hvordan adskiller Z-health sig fra traditionel fysioterapi?

I traditionel fysioterapi og kiropraktik fokuseres på kroppens biomekanik altså muskler og led og typisk anser man smerte = skade. Fysioterapi og kiropraktik behandler ud fra en biomekanisk tilgang eller det man kalder apparat fejl modellen. Der behandles passivt på problemområdet eller det trænes med øvelser der som regel har det formål at styrke det svage og udspænde det stramme væv. Ved passive manipulationer sendes der informationer til hjernen via det proprioceptive system, men hjernen og kroppen ikke skal ikke gøre noget aktivt og lærer derfor ikke noget. Derfor kan du ofte føle at det er nødvendigt at få behandlinger i årevis.

I traditionel fysioterapi taler vi sjældendt om hjerne og nervesystem- selvom det er det der styrer ALT i din krop! Også smerte!

I Z-health vender vi det lidt på hovedet… Hvis du er stiv i kroppen og smertepræget kan man f.eks arbejde med  at “booste” lillehjernen via komplekse dynamiske ledmobiliserende øvelser.  Ved denne træning skabes motorisk kontrol og bevægelighed fra top til tå i kroppens led. Baggrunden for at arbejde med led før muskler skyldes den høje koncentration af nerveender omkring leddene, som giver direkte feedback til lillehjernen som så konstant korrigerer bevægelsen.  Vi arbejder også med stimulering af hudnerverne så du bedre kan mærke kroppen. Du opnår en kropsbevidsthed og bedre koordination da øvelserne påvirker lillehjernen.

Z-health hjælper dig til at få styringen af din krop og dit nervesystem i stedet for at være afhængig af endeløse forløb med passive behandlinger.

Træning hos Noomis HjerneAkademi er for dig, der er træt af symptombehandling og vil “til bunds” i årsagen. Dig, der er parat til at tage ansvar for dit eget liv.

Jeg guider dig hele vejen og lærer dig at blive din egen hjernetræner!

Årsagsbehandling frem for symptombehandling

Nervesystemet består af det centrale nervesystem (som er hjerne og rygmarv) og det perifære nervesystem som er nerveforbindelser til muskler og hud og organer.
Årsagen til smerter findes i nervesystemet, for det passer hele tiden på os.

Et oversensitivt nervesystem vil opfatte de mindste sanseindtryk som “farlige” og vil respondere med smerte.

Efter en hjernerystelse vil de fleste nervesystemer være oversensitive (stressede) og får vi ikke dæmpet trusselsniveauet vil hjernen blive mere og mere stresset og forvirret. Det samme gør sig gældende ved langvarig stress.

Det kan medføre: lydfølsomhed, lysfølsomhed, kroniske smerter, svimmelhed, kvalme mm.
Trusselniveauet skal dæmpes og de påvirkede områder i hjernen skal genoptrænes.

Mange mennesker får i dag at vide at de har et oversensitivt nervesystem og de må lære at leve med det.

Der er heldigvis begyndt at komme fokus på at kost og mindfulness/meditation og bevægelse kan hjælpe på problemet. Det er bare ikke helt ligegyldigt hvilke input vi giver nervesystemet. For nogle vil løb være godt- for andre vil det være en meget høj trussel! For nogle vil meditation være rigtigt godt- for andre giver det ikke det ønskede udbytte.

Målrettet og specifik træning

Z-health giver en unik mulighed for at skyde pilen direkte efter målet i stedet for at gætte os til hvilket input nervesystemet vil have gavn af.

Hver enkel øvelse testes af for at se om nervesystemet responderer positivt. Det giver hurtigere resultater.Det handler først og fremmest om at dæmpe trusselniveauet og dernæst gradvis træning så tærskelværdien/udholdenhed øges.

Hjernen som GPS

Hjernens hovedopgave er at holde dig i live!

Derfor vurderer den hele tiden vurderer det aktuelle trusselsniveau.
Hjernen fungerer lidt ligesom en GPS, der guider dig sikkert rundt. Det gør hjernen ved hjælp af information fra nervesystemet. Der er særligt 3 systemer der er uhyre vigtige og de fungerer lidt ligesom satelitter gør det for en GPS
1. Det visuelle system (synssansen)
2. Det vestibulære system(Indre øre / balance/ligevægtssystem)
3. Det proprioceptive system (stillings-ledsansen/information fra kroppen)

Tænk på at når du kører bil er det vigtigt at din GPS er opdateret og modtager klare signaler, ellers får du fejlmeddelelser. Din kørsel bliver ustabil med varierende hastighed til fare for dig selv og medtrafikanter.

Når hjernen ikke modtager klare signaler fra sine tre satellitter får du også fejlmeddelelser: Den første fejlmeddelelse, du får fra hjernen er typisk nedsat fart, styrke og/eller smidighed. Hjernen er ikke helt tryg da den ikke modtager et klart billede af kroppen og dens omgivelser, og da hjernens formål er at beskytte dig vælger den en strategi: at forhindre dig i at bevæge dig med høj kraft og fart. F.eks hvis du står op om natten og det er mørkt modtager hjernen ikke klare visuelle informationer og det vil få dig til at bevæge dig langsomt med hænderne frem foran dig. Det er smart! For hvis du bare styrtede afsted i mørket ville du måske slå hovedet!

Et andet eksempel kan være at du løber en tur: Du mærker måske lidt ubehag i form af trykken i hoved eller kvalme, eller  ømme og spændte muskler /stivhed i kroppen. Hjernen prøver at fortælle dig at signalet er dårligt… Måske er det din visuelle sans eller balanceorganet som ikke giver hjernen det ønskede signal. Så bliver den forvirret og usikker og vil have dig til at stoppe det du er i gang med. Hvis du overhører signalerne vil hjernen skrue op for “volumen”. Kvalmen kan blive mere intens eller hjernen kan benytte en “smertestrategi” for at få din opmærksomhed. Du vil typisk opleve en smerte et sted, der før har gjort ondt/været skadet. Smerte er et “aktions signal” noget skal ændres!

Smerte får kroppen til at sætte tempoet ned. Der er ikke nødvendigvis sket en skade, man vil kunne se på røntgen eller scanning, men smerteoplevelsen er der.

Forstyrrelser i hjernens satelitter efter hovedtraumer

Forstyrrelser og ubalancer på de tre systemer er meget udbredt særligt efter hovedtraumer og kan oftest korrigeres med specifikke øvelser som oftest ikke kræver noget særligt udstyr.

Øvelserne skal som regel kun laves et par minutter, men tilgengæld skal de laves hyppigt i løbet af dagen over en længere periode for at fodre nervesystemet med det input det mangler. Laves de regelmæssigt, opnår man ofte varig lindring / smertefrihed.

Individuel undersøgelse og træning

Desværre findes der ingen gylden protokol for hvordan nervesystemet genoptrænes efter hjernerystelse, whiplash eller stress. Det kræver en eller flere individuelle screeninger at nå frem til præcist hvor, du er udfordret og hvilke øvelser, du har brug for.Ved hjælp af test finder jeg frem til den eller de øvelser som giver dit nervesystem det input det savner! Og så er det din opgave at give dit nervesystem dette input flere gange i løbet af dagen i en periode. Du er altså din egen hjernetræner! Øvelserne skal justeres i takt med at dit nervesystem ændrer sig.

Få mere energi i hverdagen

Når systemerne ikke fungererer optimalt bruger du enormt meget energi på det der plejer at foregå på autopilot. Så når lillehjernen og de øvrige systemer er “opdateret” får du frigivet energi! Og får dermed et meget bedre liv efter din hjernerystelse!

Z-health er hjælp til selvhjælp!

Z health er mig bekendt det eneste system, som medtager samtlige systemer i vores tilgang til træning og smertehåndtering.

Hvad har mine klienter fået ud af et forløb hos mig?

Alle mine klienter melder tilbage, at det giver dem håb at de får værktøjer de selv kan arbejde med i hverdagen.

Træningen giver dem mere overskud i hverdagen. De kan være mere sociale. De kan være fysisk aktive f.eks cykle eller løbe.

Flere fortæller at hjernetræthed forsvinder. At de kan læse og f.eks vende tilbage til studie eller arbejde.

At de er gladere og føler at de lever lidt mere hver dag.

Prøv gratis!

Hvis du er blevet nysgerrig kan du helt gratis prøve mit 4 ugers online forløb som du modtager hvis du tilmelder dig mit nyhedsbrev.

Lev livet lidt mere hver dag

Z-health uddannelsen

Z-health uddannelsen er opbygget så der er et “snusekursus” Essentials på 3 dage og derefter kan man gå videre med grundkurserne der hver er på 4 dage. Her er

  • R-phase der handler om krop og hjerne, rehabilitering og reprogrammering.
  • I-phase der handler om synet, det vestibulære system og sanseintegration
  • S-phase der handler om at optimere bevægelse, reaktion og syn
  • T-phase der har fokus på forskellige interventioner til at dæmpe trusler/smerter
  • De udvidede specialkurser 9-S: Structure, Next evolution, Strength & Suppleness, Stamina, Skill&Style, Sustanance & Spirit

Jeg stødte tilfældigvis på Z-health i 2013 og følte, at jeg her fandt den brik jeg manglede til at forstå kroppen (både min egen og mine klienters).

Jeg har siden 2013 gennemført R,I, S,T, Structure, Next evolution, Strength&Suppleness. Nogle af dem har jeg taget 3 gange. Hvis du kigger efter en Z-healthtræner er det vigtigt at du vælger en der mindst har gennemført R,I,S,T samt Structure og Next Evolution. Der er cirka 50 Z-health trænere i Danmark og Z-health bruges rundt i verden til børn og voksne lige fra mennesker med store handicaps til top-atleter.

Hvis du er interesseret i at vide mere om Z-health uddannelsen er du velkommen til at kontakte mig. Jeg kan invitere dig på Essentials kurset med en god rabat.