Viden om hjernerystelse

Hjernerystelse kaldes også :
Commotio Cerebri
Concussion
Intracranial skade
TBI / MTBI( Traumatic Brain Injury/ Mild Traumatic brain injury)

Som det engelske navn MTBI siger så er det faktisk en hjerneskade.

25000 mennesker i Danmark rammes af hjernerystelse hvert år. DET ER MANGE!
Mange slipper uden videre mén men del mennsker har følgevirkninger efter deres hjernerystelse selv flere år efter skaden er sket.
Det gælder for ca.10% dvs 2500 nye tilfælde pr. år.

Symptomer på hjernerystelse er:
Hovedpine
Synsforstyrrelser
Ændringer i hørelsen
Svært ved at tale /forstå tale
Massiv træthed
Ændringer i lugte og/eller smagssans
Kvalme
Svimmelhed
Balanceproblemer
Svært ved at orientere sig
Koncentrationsbesvær
Opmærksomhedsproblemer
Svært ved at huske selv vigtige ting
Svært ved at træffe beslutninger
Svært ved at overskue situationer
Øget sensitivitet (f.eks svært at være med mange mennesker)
Øget agression og vrede
Depression
Søvnforstyrrelser

Som du kan se er listen lang (og denne er endda afkortet)

Det er vigtigt at holde sig helt i ro dagene efter en hjernerystelse. Ofte vil du have brug for at sove ekstremt meget! Gør det. Din hjerne har brug for ro til at blive helet.
Og så sidder du måske og tænker: “Jamen det gjorde jeg jo ikke!!! Kan man spole tiden tilbage?” Nej, det kan man ikke og dem jeg møder med senfølger efter hjernerystelse har netop ikke holdt sig i ro (mig selv inklusive!!). MEN der er stadig HÅB!!!!Det vender jeg tilbage til….

Hvordan opstår en hjernerystelse?
Det er vigtigt at forstå at et hjernetraume eller hjernerystelse kan blive forårsaget at et direkte slag mod hovedet eller bare af en acceleration. Piskesmældsskader medfører derfor ofte en hjernerystelse og det vil ofte være følgerne efter hjernerystelsen (sensorisk mis-match beskrives senere) der giver de alvorligste problemer og er årsag til kroniske smerter, dårlig balance og svimmelhed hos piskesmældsramte. Faktisk behøver accerationen ikke ske i nakken. Et fald på halen kan give en acceration så hjernen rammer opad og fremad i kraniet for derefter at ramme bagest i kraniet.

Det er vigtigt at påpege at vi faktisk ikke ved hvor meget der skal til for at man kan få en hjernerystelse. Tidligere har det heddet sig at hvis man ikke havde været bevidstløs så kunne man ikke få hjernerystelse. DET PASSER IKKE!!!!! Og faktisk har mange af dem jeg møder med senfølger ikke haft bevidsthedstab (mig selv inklusive). Derimod har vi rejst os op og fortsat nærmest som om intet var hændt- og det er kritisk! For det er netop der lige når skaden sker og dagene efter sker der en masse processer i hjernen. Der sker ændringer i blodgennemstrømningen i hjernen, det trykket inde i kraniet stiger, der er en inflammationsproces i hjernen. Den skal have helt ro til at hele op.

Hvis man overholder denne komplette ro slipper rigtigt mange heldigvis for senfølger.
Men nogle døjer med senfølger som ikke forsvinder af sig selv. Det svarer lidt til at nogle mennesker der brækker benet heler så fint at de stort set ikke behøver genoptræning, de kan nærmest bare gå tilbage til deres almindelige liv, mens andre kæmper i årevis med smerter og nedsat styrke i benet.

Læs mere om senfølger i næste blogindlæg

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *